Reszta z dzielenia wielomianu
Asia: reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez x+3 jest równa 6, reszta z dzielenia wielomianu W(x)
przez x2−1 jest równa 4x+1. wyznacz resztę z dzielenia wielomianu w(x) przez (x+3)(x2−1)
26 wrz 19:38
razor: W(x) = Q(x)(x+3) + 6 ⇔ W(−3) = 6
W(x) = P(x)(x2−1) + 4x+1 ⇔ W(1) = 5 i W(−1) = −3
W(x) = S(x)(x+3)(x2−1) + ax2+bx+c (reszta z dzielenia przez wielomian 3 stopnia może być
maksymalnie 2 stopnia)
W(−3) = 9a−3b+c = 5
W(1) = a+b+c = 5
W(−1) = a−b+c = −3
Teraz masz układ 3 równań do rozwiązania
26 wrz 19:51
pigor: ... , z warunków zadania :
(*) W(x)=Q(x)(x+3)(x
2−1)+
ax2+bx+c= R(x)= ?,
oraz układ równań:
W(−3)=6 i W(−1)= −4+1= −3 i W(1)= 4+1=5 stąd i z (*)
9a−3b+c= 6 i a−b+c= −3 i a+b+c= 5 i np. / − stronami parami ⇔
⇔ 8a−2b=9 i 2b=8 i c=b−a−3 ⇔ b=4 i 8a=17 i c=1−a ⇔
⇔ a=
178=2,5 i b=4 i c= −1,5 ⇒
R(x)=2,5x2+4x−1,5 . ..
26 wrz 20:02
pigor: ..., ups...

ale się grzebałem . ...
26 wrz 20:04