znajdź b
finn: (5 − √5)3 = a +b√5 a,b ∊ C
b równa się?
26 wrz 19:05
5-latek: (5−√5)3= policz z ewzoru (a−b)3 − potem porownaj
26 wrz 19:09
finn: 170 − 78√3 = a+b√5
co teraz?: (
26 wrz 19:15
5-latek: Przecie w poprzednim przykladzie cos na koncu napisales

Wiec wiesz co mas zrobic
poza tym jeszcze raz sprawdz obliczenia (nie wyjdzie −78
√3 tylko musi byc cos*
√5
26 wrz 19:23
finn: o rany przekręcilem liczby i dlatego nie idzie, ech dzięki
26 wrz 19:25
5-latek:
26 wrz 19:31
finn: czy b= −80?
26 wrz 19:31
Janek191:
( 5 − √5)2 = 25 − 10 √5 + 5 = 30 − 10√5
więc
( 5 − √5)3 = ( 30 − 10√5)*( 5 − √5) = 150 − 30√5 − 50√5 + 50 = 200 − 80√5
b = − 80
27 wrz 08:03