wyznacz zbiór
Asia: Wyznacz zbiór x, dla których W(x)=2x3+6x2−6x−20 przyjmuje wartości dodatnie
26 wrz 18:43
Kacper: rozwiąż nierówność
26 wrz 18:45
Lukas:
2x2+6x2−6x−20>0
Rozwiąż tą nierówność.
26 wrz 18:46
Asia: WOOOW! Nigdy bym na to nie wpadła
26 wrz 18:46
5-latek: A dlaczego jestes taka zdziwoina ?
Jak rozwiazywalas nierownosci kwdatowe ? Przeciez na wykresie musialas odczytac gdzie funkcja
przyjmuje wartosci dodatnie (czyli >0 ) albo ujemne (czyli <0 )
26 wrz 18:50
Asia: 5−latek to był sarkazm

Czy to możlliwe, że w tym kwadratowym Δ=84

26 wrz 18:52
5-latek: 2x2+2x−10 to Δ= 4+80=84
tak wychodzi
26 wrz 18:58
PW: Tyle że tu nie ma równania kwadratowego. Co kto przepisze, to mamy inne zadanie.
26 wrz 20:04
ICSP: x3 + 3x2 − 3x − 10 > 0
x3 + 2x2 + x2 + 2x − 5x − 10 > 0
x2(x+2) + x(x+2) − 5(x+2) > 0
(x+2)(x2 + x − 5) > 0
Trójmian w drugim nawiasie potraktuj deltą.
26 wrz 20:59