Znajdź wartości parametrów a i b żeby wielomian był zerowy
sunlight: Dane są wielomiany:
f(x) = b x2 + ax−1
g(x) = −a x3 + x2 + b2 x − 12
h(x) = 2x − a
Dla jakich wartości parametrów a i b wielomian w(x) = 12 (h(x) + f(x)) − g(x) jest
wielomianem zerowym?
Odpowiedź : a=2 b=2
26 wrz 18:40
PW: Nie wierzę. Na pewno g jest wielomianem trzeciego stopnia?
26 wrz 18:43
sunlight: Tak, na pewno
26 wrz 18:52
PW: Suma h(x) +f(x) − g(x) − co by nie robił − jest sumą wielomianu trzeciego stopnia i wielomianów
stopni niższych, jest więc wielomianem trzeciego stopnia (albo zerowym, ale wtedy musiałaby
być a = 0, g(x) były "pseudo−trzeciego stopnia").
26 wrz 19:04