całka
Anita: Mam policzyć pochodną z y`(x)
y`(x) = ex + xcosy(x) i nie bardzo wiem jak:
y``(x) = ex + cosy(x) .... pomożecie?
26 wrz 18:36
Anita: chodzi mi o rozpisanie bo wiem że powinien byc w 2 pochodnej jeszcze jakis składnik
26 wrz 18:38
Anita: czy tu trzeba zastosować wzór (g * f)` = g`f +gf`
26 wrz 18:44
b.: > czy tu trzeba zastosować wzór (g * f)` = ...
tak
poza tym będzie jeszcze pochodna funkcji złożonej
26 wrz 19:19
Anita: tzn?
której?
26 wrz 21:20
Mila:
y''(x) = ex + cosy(x) +x*(−sin(y(x)))*(y(x))'⇔
y''(x) = ex + cosy(x) −xsin(y(x))*(ex + xcosy(x) )
26 wrz 21:49