Liczby naturalne
kamsta:
a) Znajdź najmniejszą liczbę naturalną, która przy dzieleniu przez 2,3,4,5,6 daje resztę 1.
b) W koszu były jabłka. Liczone je różnymi sposobami: po 2, po 3, po 4, po 5 i po 6 i zawsze
zostawało 1 jabłko. A kiedy liczono po 7 jabłek to nie zostało żadne. Ile było jabłek w koszu,
jeśli wiadomo, że było ich nie więcej niż 500?
Proszę o pomoc.
26 wrz 18:22
MYSZ: n − szukana liczba
NWD(2,3,4,5,6) = 60
n = 60a + 1, a ∊ N+ −> naj. dla a = 1 => n = 61
b) 60a + 1 > 500
60a > 499 / 61
a > 8,31666...
a ≥ 9 a ∊ N+
dla a = 9 mamy 9*60 + 1 =541
dla a = 10 bedzie 601 jablek itd.
26 wrz 18:28
5-latek: Autor postu niech sobie poprawi nierownosc bo ma byc <500
26 wrz 18:32
MYSZ: 
wiec 60a + 1 ≤ 500, stad a ≤ 8. Dzieki
26 wrz 18:37
kamsta: Dziękuję
26 wrz 18:43
PW: No i przyjęło się "takie coś" oznaczać symbolem NWW, a nie NWD.
26 wrz 18:46
MYSZ: hehe

Dzieki, dzieki.
Poprawka:
n−szukana licza
NWW(2,3,4,5,6) = 60
n = 60a + 1, reszta jak poprzednim wpisie.
26 wrz 18:54