granice
Lukas:
Jak obliczyć taką granice
lim
n→∞
| 1+2−3+4+5−6+7+8−9+...−3n | |
| |
| n2+n+1 | |
26 wrz 18:20
Lukas: ?
26 wrz 18:49
pigor: ..., no cóż
licznik musisz doprowadzić do wielomianu , a więc
łopatologicznie rzecz ujmując masz w liczniku to :
(3+9+15+ ...+ 6n−3) + (− 3−6−9 −...−3n) =
=
0+3+9+ ...+ 3n−3 − suma n wyrazów ciągu
arytmetycznego w którym a
1=0, r=3, a
n= 3n−3,
więc suma L
n=
12(0+3n−3)n=
32n(n−1)=
32(n
2−n),
wtedy granica chyba = ...
32 , a dlaczego

...
26 wrz 19:12
Lukas:
No właśnie mam problem z licznikiem...
26 wrz 19:15
Lukas: up
26 wrz 20:17
razor: licznik to suma trzech ciągów arytmetycznych: 1+4+7+10+...+3n−2, 2+5+8+11+...+3n−1,
−3−6−9−12−...−3n
26 wrz 20:24
Lukas:
Jak do tego doszedłeś ?
26 wrz 20:27
razor: pigor ci podał prostsze rozwiązanie od mojego, przeanalizuj je
26 wrz 20:29
Lukas:
Już rozumiem, dziękuję.
razor Ty w pół roku przerobiłeś materiał na maturę R od zera ?
26 wrz 20:34
razor: tak, ale robiłem zadania w każdej wolnej chwili, więc nie radzę tego robić moim sposobem
26 wrz 20:35
Lukas:
Ja dostałem się na Uniwerek, miałem nie iść na studia a okazało się, że do mojej szkoły
potrzeba pisać maturę R
26 wrz 20:39
razor: na jaki kierunek?
26 wrz 20:40
Lukas:
Uniwersytet Wrocławski.
26 wrz 20:41
Lukas:
Kierunek−Chemia
26 wrz 20:43