kombinatoryka
zadanie: Na ile wszystkich roznych sposobow mozna rozmiescic 9 ponumerowanych kul w czterech
ponumerowanych komorkach tak, aby: (Jest to opisane funkcja f: {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9}→{1,
2, 3, 4}.)
a) w pierwszej komorce byla co najmniej jedna kula i w drugiej komorce byla co najmniej jedna
kula?
Czyli moge policzyc zdarzenie przeciwne i odjac je od wszysykich mozliwych ustawien.
Wszystkich roznych sposobow jest 49.
Zdarzenie przeciwne:
W pierwszej komorce nie ma zadnej kuli i w drugiej komorce nie ma zadnej kuli.
Ale zrobilem jeszcze tak:
Niech p, q oznaczaja nastepujace zdania:
p− w pierwszej komorce byla co najmniej jedna kula
q− w drugiej komorce byla co najmniej jedna kula
p⋀q −w pierwszej komorce byla co najmniej jedna kula i w drugiej komorce byla co najmniej jedna
kula
Zdarzenie przeciwne to:
¬(p⋀q)⇔¬p⋁¬q
¬p− nieprawda, ze w pierwszej komorce byla co najmniej jedna kula czyli w pierwszej komorce nie
ma zadnej kuli
¬q− nieprawda, ze w drugiej komorce byla co najmniej jedna kula czyli w drugiej komorce nie ma
zadnej kuli
Czyli zdarzenie przeciwne wychodzi tak:
¬p⋁¬q − nieprawda, ze w pierwszej komorce byla co najmniej jedna kula czyli w pierwszej komorce
nie ma zadnej kuli lub nieprawda, ze w drugiej komorce byla co najmniej jedna kula czyli w
drugiej komorce nie ma zadnej kuli
Licze zdarzenie przeciwne:
w pierwszej komorce nie ma zadnej kuli: 39
w drugiej komorce nie ma zadnej kuli: tez 39
ostatecznie: 39+39=2*39.
Koncowa odpowiedz: 49−2*39.
Ale w odpowiedzi jest: 49−2*39+29.
Skad sie bierze 29?
Czy pierwsze zdarzenie przeciwne, ktore napisalem jest dobre?
26 wrz 18:13
MYSZ: Ale odp. to 49 − 2*39 − 29
26 wrz 18:22
MYSZ: 29 − w pierwszej komorce nie ma kuli i w drugiej komorce nie ma kuli
26 wrz 18:22
PW: Odpowiedź 49 − 2·39 + 29 jest poprawna.
W liczbie 39 policzone są również funkcje, które przyjmują tylko dwie wartości
i te, które przyjmują tylko jedną wartość.
Skoro liczbę takich funkcji odejmujemy dwukrotnie, to trzeba raz za karę dodać 29 −
liczbę funkcji przyjmujących tylko dwie wartości lub tylko jedną wartość.
26 wrz 18:39
zadanie: Nie, odpowiedzia jest 49−2*39+29.
26 wrz 18:40
Mila:
Czy wyjaśnienie PW jest wystarczające, czy myśleć dalej nad innym?
26 wrz 20:17
zadanie:
Mam jeszcze takie rozumowanie:
na zdarzeniach B oraz C.
B' − w pierwszej komorce nie ma zadnej kuli; |B'|=39 np. {(2,3,4,3,3,4,2,3,2),
(2,2,2,2,2,2,2,2,2), ...}
C' − w drugiej komorce nie ma zadnej kuli; |C'|=39 np. {(1,1,1,1,1,1,1,1,1),
(1,3,4,3,3,3,1,4,4), ...}
Zdarzenie przeciwne:
(B∩C)'=B'∪C'
|B'∪C'|=|B'|+|C'|−|B'∩C'|
B'∩C' − w pierwszej komorce nie ma zadnej kuli i w drugiej komorce nie ma zadnej kuli.
np. {(3,3,3,3,3,3,3,3,3), (4,4,4,4,4,4,4,4,4), (3,3,3,4,4,3,4,3,4), ...}
W czesci wspolnej mamy do wyboru dwie komorki {3, 4}
Czyli |B'∩C'|=29.
26 wrz 21:06
Mila:
Stąd :
49−(2*39−29)=49−2*39+29
26 wrz 21:20
zadanie: Mam takie zadanie:
Na ile wszystkich roznych sposobow mozna rozmiescic 7 ponumerowanych kul w pieciu
ponumerowanych komorkach tak, aby:
a) dokladnie trzy komorki byly zajete?
Dokladnie trzy komorki byly zajete czyli inaczej mozna powiedziec dokladnie 2 komorki puste
prawda?
| | | |
Z pieciu komorek wybieram trzy: | . |
| | |
Nie jest powiedziane ile kul ma byc w tych wybranych komorkach wiec moze byc dowolnie, ale
przynajmniej jedna. Wiec nie moge precyzyjnie wybrac do nich kul.
Ale od wszystkich mozliwych ustawien moge odjac zle.
Zalozmy, ze mamy takie wybrane komorki {a, b, c}.
Wszystkich ustawien po wyborze juz tych trzech komorek jest: 3
7.
Ale wsrod tych mozliwosci sa rowniez takie, ktore nie pasuja np.:
(a,a,a,a,a,a,a), (b,b,b,b,b,b,b), (c,c,c,c,c,c,c) (sa tylko te trzy) tutaj jest dokladnie jedna
komorka zajeta
(a,a,a,a,b,b,b), (a,c,c,c,a,a,c), (b,c,b,b,c,c,b,), itd. tutaj sa dokladnie dwie komorki zajete
Ustawien, w ktorych dokladnie dwie komorki {a, b} maja byc zajete jest: 2
7−2, bo dwie nie
pasuja ((a,a,a,a,a,a,a), (b,b,b,b,b,b,b)).
Podobnie dla ustawien z komorkami {a, c} oraz {b, c}.
Wszystkich takich ustawien, gdzie dokladnie dwie komorki sa zajete jest: 3*(2
7−2).
3*(2
7−2)+3=3*2
7−6+3=3*2
7−3
Ostatecznie:
| | | |
*(37−(3*27−3))= | *(37−3*27+3) i taka jest odpowiedz. |
| | |
Czy rozumowanie jest poprawne?
26 wrz 21:55
PW: Prosty wywód byłby taki:
| | | |
− wybieramy trzy komórki spośród 5 na | sposobów |
| | |
− liczymy ile jest funkcji przekształcających {1,2,...,7}
na zbiór 3−elementowy; jak
wiadomo (?) funkcji takich jest 3
7 − 3·2
7 +3 (od liczby wszystkich funkcji odejmujemy liczbę
funkcji przyjmujących wartości dwu− lub jednoelementowe; dodanie 3 koryguje fakt, że liczbę
funkcji "jednowartościowych" odjęliśmy sześciokrotnie zamiast trzykrotnie).
Mam wrażenie, że im więcej będziesz tłumaczył, tym wywód będzie mniej jasny. Jeżeli napiszesz
od razu wzór na liczbę funkcji "na" i krótko uargumentujesz, to np. sprawdzający kolokwium
będzie wiedział, że
obaj rozumiecie o co idzie.
26 wrz 22:25
Mila:
W porządku.
3
7 − rozkład 7 kul do 3 komórek
| |
*1=3− 3 sytuacje gdy jedna komórka jest zajęta ( pierwsza albo druga albo trzecia)− dwie |
| |
puste
| |
*(27−2) − dokładnie dwie komórki są zajęte− jedna pusta |
| |
3
7−3−3*(2
7−2)− liczba rozmieszczeń 7 kul w trzech komórkach i żadna nie jest pusta
Stąd
26 wrz 22:46
zadanie: dziekuje
27 wrz 00:34