wielomain zad.2
Klara: Dany jest wielomian W(x)=(x−3)(x2+4x−5m−4) Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla
których ten wielomian ma dokładnie jeden pierwiastek
26 wrz 18:02
razor: pierwszy pierwiastkek to x = 3
x2+4x−5m−4 = 0
(x ≠ 3 i Δ = 0) lub (x = 3 i Δ > 0)
26 wrz 18:04
Klara: Ok. A nie trzeba rozpatrywać przypadku kiedy x ≠ 3, ale w drugim nawiasie jest funkcja liniowa?
26 wrz 18:06
MYSZ: x ≠ 3 ? Dla Δ = 0 x0 = 3
26 wrz 18:07
AcidRock: W drugim nawiasie nie ma możliwości, żeby była funkcja liniowa, bo... jest ona kwadratowa
niezależnie od wartości parametru m (a = 1), prawda?

Skoro wielomian ma dokładnie 1 pierwiastek, to rozpatrujemy dwie sytuacje:
− Δ = 0 i x = 3
− Δ < 0 i x ≠ 3
Rozwiązanie zadania to suma przedziałów, będących rozwiązaniami w obu w/w sytuacjach.
Proszę mnie poprawić, jeśli coś powiedziałem nie tak.
26 wrz 18:16
razor: przeczytałem że ma dwa pierwiastki
26 wrz 18:17