log
anka: Dlaczego to równanie jest sprzeczne?
logx−1(2x2+4x−6)=2
11 lis 12:56
anka: po czym poznać?
11 lis 13:01
anka: proszę pomóżcie
11 lis 13:05
Nikka: D: 0<x−1<1 i x−1>1 i 2x2+4x−6>0
D= (3, ∞)
logx−1(2x2+4x−6) = logx−1(x−1)2
2x2+4x−6 = x2−2x+1
x2 + 6x − 7 = 0
Δ=64
x= −7 lub x = 1
żadne z rozwiązań nie należy do dziedziny
ćżł
11 lis 13:08
anka: 0<x−1<1 nie rozumiem skąd to się wzielo
11 lis 13:25
anka: wszystkie inne natomiast obliczenia rozumiem
11 lis 13:37
olka: dlaczego?
11 lis 14:16
Nikka: z def. funkcji log.
f(x)=log
ax a∊(0,1)∪(1,+
∞) , x>0
w postaci nierówności warunek dla a wygląda tak jak zapisałam
11 lis 21:16