Wyznacz n
finn: Maksymalne n ∊ N, dla którego liczba 2n jest dzielnikiem 20! wynosi:
A.22 B.20 C.18 D.16
26 wrz 17:29
razor: 20! = 2*4*6*8*10*12*14*16*18*20*3*5*...*19 =
2*22*2*3*23*2*5*22*3*2*7*24*2*9*22*5*3*5*...*19 = 21+2+1+3+1+2+1+4+1+2*... =
218*...
26 wrz 17:33
Ajtek:
Rozpisz 20! i zobacz ile występuje 2.
1*2*3*2*2*5*3*2*... itd.
26 wrz 17:33
Mila:
obliczamy ile jest dwójek w rozkładzie na czynniki pierwsze liczby (20!)
10+5+2+1=18⇒
20!=2
18*k, gdzie k∊N i k nie jest podzielne przez 2.
odp 2
18 jest dzielnikiem liczby 20!
n=18
26 wrz 17:36