rozwiaz rownanie
logarytmy:
x>0 ⋀ log x −1 ≠0
D=(0,
∞) \{10}
26 wrz 14:46
J:
Zła dziedzina ...
Warunki: x− 1 > 0 i x + 1 > 0 i log(x−1) ≠ 0 ... teraz wyznacz..
26 wrz 14:49
5-latek: 1. logx−1≠0
2 x−1>0
3. x+1>0
26 wrz 14:50
logarytmy: w tych logarytmach b = x , nie x+1 lub x−1
26 wrz 14:50
J:
.... chyba żle przeczytałem ....
26 wrz 14:51
J:
podstaw t = logx ...
26 wrz 14:52
5-latek: Masz racje bo to nie zapis log(x+1)
26 wrz 14:56
logarytmy: mam jeszcze podobny przykład
logx≠100000
logx≠1/10
x>0
podstawiam t=logx , t e R\}1/10, 100000}
nie mogę wymnożyć przez mianowniki bo nie wiem jaki znak ma t, więc co dalej?
26 wrz 15:13
J:
...przy równaniach , nie ma to znaczenia...
26 wrz 15:16
Mila:
Z.
x>0, i 5−logx≠0 i 1+logx≠0⇔
logx=t, t≠5 i t≠−1
| 1 | | 2 | |
| + |
| =1 /*(5−t)*(1+t) mozesz pomnożyć , bo to jest równanie |
| 5−t | | 1+t | |
1+t+2*(5−t)=5+5t−t−t
2
Rozwiązuj dalej sam
x=10
2 lub x=10
3
26 wrz 15:24