z parametrem m
abelard: Dla jakich wartosci parametru m uklad rownan x
2 + y
2=z x+y+z=m nie ma rozwiazan
lub ma dokladnie jedno rozwiazanie, podaj to rozwiazanie. To jest zadanie konkursowe. Jakies
wskazowki bym prosil
26 wrz 14:33
pigor: ... , ...

oto wskazówka; wydaje mi się,
że nie ma rozwiązań dla m<−
12, natomiast dla
m= −
12 ma dokładnie jedno (x,y,z)= (−
12,−
12,
12) .
26 wrz 16:19
Mila:
x
2+y
2−z=0
x+y+z=m
==========
x
2+y
2+x+y=m
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(x+ |
| )2− |
| +(y+ |
| )2− |
| =m |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
Taka wskazówka wystarczy?
26 wrz 16:29