w
MYSZ: Wykaz, ze kazde z ponizszych rownan jest rownaniem pary prostych:
a) 21x
2 + xy − 10y
2 = 0
b) x
2 + y
2 + 2xy + 2x + 2y − 4 = 0
itd.
Nie wiem o co chodzi z "rownaniem pary prostych" ?
26 wrz 14:11
Kacper: (y+x−2)(y−x)=0
Takie równanie przedstawia parę prostych

Twoje też tak musisz przedstawić
26 wrz 14:15
MYSZ: Czyli iloczyn prostych w postaci ogolnej ?
Ma to jakies zastosowanie ?
26 wrz 14:17
MYSZ: Dobra, nie czekam za odp. tylko zaczne dzialac.
| | 2y | | 5y | |
Pierwsze jest: 21( x − |
| )( x − |
| ), ale z b) sa problemy, a kolejne przyklady |
| | 3 | | 7 | |
tego typu.
26 wrz 14:35
MYSZ: A w pierwszym mozna tak zapisac ? czy (3x − 2y)(7x − 5y) ?
26 wrz 14:36
Kacper: i teraz rozwiąż to równanie
26 wrz 14:53
pigor: ...,
b)
x2+y2+2xy+2x+2y−4= 0 ⇔ (x+y)
2+2(x+y)+1−5=0 ⇔
⇔ (x+y+1)
2−
√52=0 ⇔ (x+y+1−
√5) (x+y+1+
√5)=0 ⇔
⇔
x+y+1−√5 =0 v
x+y+1+√5 =0 − para prostych w postaci ogólnej c.n.w.
26 wrz 15:38
Mila:
2)
(x2 + y2 + 2xy )+ (2x + 2y )− 4=0
(x+y)2+2(x+y)−4=0
x+y=t
t2+2t−4=0
Δ=20, √20=2√5
t=−1−√5 lub t=−1+√5
Przedstawiamy w(t) w postaci iloczynowej
(t−(−1−√5))*(t−(−1+√5))=0
(t+1+√5)*(t+1−√5)=0
(x+y+1+√5)=0 lub (x+y+1−√5)=0⇔
y=−x−1−√5 lub y=−x−1+√5 para prostych równoległych
===========================================
26 wrz 15:44
pigor: ..., coś ze znakiem nie tak u ciebie
Mysz−o : sprawdzę
a)
21x2+xy−10y2= 0 ⇔ 21x
2−14xy+15xy−10y
2= 0 ⇔
⇔ 7x(3x−2y)+ 5y(3x−2y)= 0 ⇔ (3x−2y) (7x+5y)=0 ⇔
⇔
3x−2y =0 v
7x+5y =0 − równania pary prostych c.n.w.
26 wrz 15:53
MYSZ: Aaa, dobra. Dzieki wielkie. + sie zgubil, ale mialem go na mysli

Dzieki.
26 wrz 16:43