Co dalej?
Tupek: Witam, mam pytanie co dalej zrobić z takim logarytmem?
lg(6)3 + lg(7)5 = lg(6) 15
Mianowicie co teraz? 15 nie można zamienić na żadną inną liczbe... 6
x = 15 kompletnie nie wiem
co dalej a czuje, że to coś łatwego
26 wrz 12:56
Tupek: a może po prostu nie ma takiej liczby, która by spełniała te założenia
26 wrz 12:56
ICSP: Bez sensu
26 wrz 12:58
J:
... a jaka jest treść zadania ?
26 wrz 12:59
Tupek: Miałem to na sprawdzianie, nauczyciel zmienił dane z książki wydwanictwa Aksjomat ( II zestaw
23 zadaine ) " Liczba (w przypadku na sprawdzianie) log(6)3 + log(6)5 wynosi:
Możlwie, że on się pomylił?
26 wrz 13:24
J:
Nie pomylił się ... Ty się pomyliłeś ..... zobacz co napisałeś o 12:56
26 wrz 13:26
J:
Jedno z twierdzeń o logarytmach : logab + logac = loga(b*c).
26 wrz 13:27
Tupek: Nie no, dobrze napisałem... Logarytm o podstawie 6 z 3 i logarytm o podstawie 6 z 5 ...
26 wrz 13:31
J: Nie widzisz,że napisałeś: lg(6)3 + lg(7)5 = log(6)15 ?
26 wrz 13:34
Tupek: Oh, no to rzeczywiście jest błąd

zamiast tej 7 ma być 6
26 wrz 13:36
J: ... to zmienia postać rzeczy ...popatrz na post: 13:27
26 wrz 13:38
Tupek: Patrze patrze... Skorzystałem z tego wzoru... i wyszło log(6)15 tylko co dalej?
26 wrz 15:34
J:
a jakie miałeś polecenie w zadaniu ? .... udowodnij, uzasadnij.. ?
26 wrz 15:37
5-latek: J
Post 13:24 (liczba ...... wynosi ) i napisal ile wynosi = log
615 i to wszystko
Tyle .
| | log15 | |
A jesli juz tak chce policzyc szcegolowo to np tak \log6 15= |
| |
| | log6 | |
i teraz log15= log(3*5)= log3+log5= 0,477+0,699= policz
log6= log(2*3)= log2+log3= 0,301+0,477=
Wylicz sobie te liczby i podziel .( bedzie to oczywiscie wynik w przyblizeniu bo wartosci
logarytmow dziesietnych sa w przyblizeniu −− odczytane z tablic logarytmicznych )
Na kalkulatorze mozesz tez odczytac
26 wrz 15:52
Tupek: 5−latek dziękuje, o to mi chodziło... Dobry nie jest w te klocki dlatego nie wpadłoby mi to do
głowy... Pewnie, gdy zostawiłem to w postaci log(6)15 będzie źle no ale ....
Dzięki wielkie
26 wrz 15:58
5-latek: Nie bedzie zle . Jesli napisales ze to sie rowna log6 15 to bedzie dobrze
26 wrz 16:01