| 3 | 1 | |||
... zgadza się ... policzyłem i rzeczywiście: bn = | − ( | )n−1 | ||
| 2 | 2 |
| 1 | ||
to chyba wiadomo co oznacza? | , nic innego | |
| 2n |
No i jak z rozwiązaniem
| 1 | 1 | |||
b. myślę, że to bez znaczenia jak odczytamy 1/2n bo ( | )n = | |||
| 2 | 2n |
| 1 | ||
b1 = | ||
| 2 |
| 1 | ||
bn+1 = bn + ( | )n | |
| 2 |
| 1 | ||
b1 = | ||
| 2 |
| 1 | 1 | |||
b2 = | + ( | )2 | ||
| 2 | 2 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
b3 = | + ( | )2 + ( | )3 | |||
| 2 | 2 | 2 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
bn = | + ( | )2 + ( | )3 + ... + ( | )n | ||||
| 2 | 2 | 2 | 2 |
| 1 | 1 | |||
No i mam tu sumę ciągu geometrycznego nieskończonego gdzie a1 = | i q = | |||
| 2 | 2 |
| a1 |
| ||||||||||||
bn = | = | = ... = 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BYK | |||||||||||
| 1 − q |
|

Jest jeszcze info o ciągu geometrycznym, którego elementy a1, a2, ..., an są różnicą
wartości b2 − b1, b3 − b2, ..., bn+1 − bn czyli
| 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
a1 = b2 − b1 = | + ( | )2 − | = ( | )2 | ||||
| 2 | 2 | 2 | 2 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||
a2 = b3 − b2 = | + ( | )2 + ( | )3 − | − ( | )2 = ( | )3 | ||||||
| 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
| 1 | ||
an = ...... = ( | )n+1 | |
| 2 |
| 1 | ||
b1 = | ||
| 2 |
| 1 | ||
bn+1 = bn + ( | )n−1 ..... i teraz sie pobaw ... | |
| 2 |
| 3 | 1 | |||
wynik: bn = | − ( | )n−1 ... cnw. | ||
| 2 | 2 |
| 1 | ||
b1 = | ||
| 2 |
| 1 | ||
bn+1 = bn + ( | )n−1 | |
| 2 |
| 1 | ||
b1 = | ||
| 2 |
| 1 | 1 | |||
b2 = | + | |||
| 2 | 2 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
b3 = | + | + ( | )2 | |||
| 2 | 2 | 2 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
bn = | + | + ( | )2 + ... + ( | )n−1 | ||||
| 2 | 2 | 2 | 2 |
| 1 | 1 | |||
gdzie c1 = | i q = | |||
| 2 | 2 |
| 1 | c1 | 1 |
| 1 | 3 | ||||||||||||||||
bn = | + | = | + | =...= | + 1 = | ||||||||||||||||
| 2 | 1−q | 2 |
| 2 | 2 |




? BYK
Chyba, że zastosować wzór ogólny na sumę ciągu geometrycznego:
| 1 | 1 − qn−1 | 1 | 1 |
| |||||||||||||||
bn = | + c1 * | = | + | * | |||||||||||||||
| 2 | 1 − q | 2 | 2 |
|
| 1 | 1 |
| |||||||||||||
bn = | + | * | = | ||||||||||||
| 2 | 2 |
|
| 1 | 1 | 3 | 1 | |||||
bn = | + 1 − ( | )n−1 = | − ( | )n−1 − no i jest dowód | ||||
| 2 | 2 | 2 | 2 |
tylko po co była ta informacja, że różnica kolejnych wyrazów ciągu rekurencyjnygo tworzy ciąg
geometryczny − dla zmyły