Działania z liczbą e podniesioną do potęgi - proszę o pomoc
Basia: Proszę, pomóżcie mi, mam do rozwiązania zadania z liczbą e, a nie wiem, jak się za to zabrać:
− jak mamy przykład, że e do potęgi (−0,05/365) x 0,5007 jest równe 0,5006 to jak dojść do tego
wyniku?
− jeśli przy e stoi pewna liczba a ponadto e jest podniesione do jakiejś potęgi, to jak liczyć
rezultat? normalnie mnożę przez 2,72 a potem podnoszę do potęgi?
Będę bardzo wdzięczna za pomoc!
26 wrz 10:32
J:
.... najpierw podnosisz do potęgi, a potem mnożysz ....
na przykład: 2*32 = 2*9 = 18 , błedem byłoby : 2*32 = 62 = 36
26 wrz 10:40
daras: napisz tutaj to r−nie
jeśli masz epotęgi to możesz zlogarytmować obie strony r−nia
jeśli masz współczynnik A przed e to albo podziel najpierw przez niego obie strony albo zapisz
potem jako lnA
26 wrz 11:15
Basia: Dziękuję! A możecie pokazać na przykładzie, krok po kroku (łopatologicznie...), jak to liczyć?
26 wrz 11:18
daras: a możesz napisac w końcu TEN przykład
26 wrz 11:46