wymierne liczby
Mateusz: Zaznacz na osi liczbowej podany zbiór . Podaj przykład liczby niewymiernej należącej do danego
zbioru :
A= {x:x∊R∧x>3}
B={x:x∊R∧x≤0.5}
C={x:x∊R∧x<−1,3}
D={x:x∊R∧x≥7.25}
E={x:x∊R∧x≤−10}
F={x:x∊R∧x>20}
25 wrz 22:44
Mateusz: nic z tego nie rozumiem
25 wrz 22:45
5-latek:

np zbior A masz zaznaczyc na osi liczbowej takie x
sy ktore mna leza do zbioru liczb R i x
jest >od 3 czyli x∊(3,∞)
A os liczbowa to mam nadzieje ze wiesz co to jest
liczba niewymierna to np
√30
25 wrz 22:53
Mateusz: wiem wiem a co to znaczy konkretnie x:x
25 wrz 22:57
Metis: x taki że, który należy...
25 wrz 23:00
Mateusz: a np x:x2 ?
25 wrz 23:05
Mateusz: jak jest {x:x2 =1 }
25 wrz 23:07
5-latek: czyli x=1 lub x=−1
25 wrz 23:11
Buuu:
Dwukropek czytasz "taki że".
np.
x:x2>2 czytamy x taki, że x2 jest większe od 2.
m:m<10 czytamy m takie, że m < 10
25 wrz 23:13
Mateusz: dziękuję wam bardzo <3
25 wrz 23:16