równanie, parametr, funkcje
zagubiona: | | 2 | |
Jednym z rozwiązań równania |
| =|x|+m z niewiadomą x i parametrem m jest liczba −4. |
| | |x|−2 | |
a) Oblicz m.
b) Dla wyznaczonej wartości parametru m, na podstawie wykresów odpowiednich funkcji, wyznacz
| | 2 | |
zbiór rozwiązań nierówności |
| =|x|+m. |
| | |x|−2 | |
nawet nie wiem od czego zacząć...pomocy...
25 wrz 22:20
AcidRock: Skoro jednym z rozwiązań jest liczba −4, to podstaw do równania x = −4, w ten sposób obliczysz
m.
25 wrz 23:05
===:
a) Skoro jednym z rozwiązań jest liczba −4 ... to podstaw ją w miejsce x ... obliczysz m
b) nierówności to ja tu nie widzę −
25 wrz 23:07
zagubiona: pomyłka

zamiast = ma byc ≥
25 wrz 23:33
zagubiona: więc? ' na podstawie wykresów odpowiednich funkcji' jak mam to rozumiec? jakich wykresów? ja to
policzyłam bez wykresów....
25 wrz 23:46
5-latek: | | 2 | |
czyli na jednym ukladzie wspolrzednych masz narysowac wykres funkcji y= |
| i drugi |
| | |x|−2 | |
wykres y=|x|+ wyliczone m
25 wrz 23:50
PW: Ale polecenie było "na podstawie wykresów".
Mamy porównać funkcje
| | 2 | |
g(x) = |
| i h(x) = |x| − 3 |
| | |x| − 2 | |
− rozwiazać graficznie nierówność
Obie funkcje są parzyste, wystarczy więc narysować wykresy dla x > 0
| | 2 | |
g1(x) = |
| i h1(x) = x −3, obie dla x > 0. |
| | x−2 | |
Jeżeli rozwiązaniem jest jakaś liczba x
1, to również rozwiązaniem (1) jest x
2 = − x
1.
25 wrz 23:55