prawdopodobieństwo, losy
anka: mamy trzy pudełka. w kazdym pudełku jest 10 losów w tym 3 wygrywajace. mozemy wyciagnąc trzy
losy na jeden z trzech sposobów. I− wybieramy pudełko z niego 3 losy, II−z kazdego pudełka
wybieramy po losie, III−wsypujemy wszystkie losy do jednego pudełka i wybieramy z niego 3
losy. przy ktorym sposobie losowania prawdopodobienstwo wylosowania 3 losow wygrywajacych jest
wieksze?
I przypadek zrobiłam i wyszło 1/360
II nie wiem
III 9 po 3 / 30 po 3 wyszlo 28/4060
pomożecie?
25 wrz 20:03
anka: Ogólnie proszę o to, aby ktoś zapisał mi II sposób.
25 wrz 20:09
anka: w II. myślę, że to ma być iloczyn prawdopodobieństw, ale ono wynosi 3/120 dla każdego pudełka,
co da masakryczną liczbę, a właśnie odp II jest poprawna.
25 wrz 20:23
anka: bardzo proszę o jakąś wskazówkę...
25 wrz 20:30
PW: Wskazówka: to są trzy różne zadania. Inne są przestrzenie zdarzeń losowych i inne w nich
prawdopodobieństwa. Myślenie typu "myślę, że to ma być iloczyn prawdopodobieństw" osłabia mnie
kompletnie, nie wiem co sądzić.
25 wrz 20:36
anka: Wcale nie rozłożyłam tego zadania na 3 przypadki, wcale.
25 wrz 20:39
PW: No to źle rozwiązałaś, to są trzy różne zadania. Po rozwiązaniu każdego z nich mamy
porównać wyniki − i to jest odpowiedź na postawione pytanie "przy którym sposobie (...)
prawdopodobieństwo jest największe".
25 wrz 20:46
anka: No tak, tylko mam problem z obliczeniem prawdopodobieństwa drugiego przypadku, dlatego
napisałam tam "nie wiem", co wskazuje, że nie wiem.
25 wrz 20:49
anka: Bez II przypadku nie porównam i jak napisałeś − nie rozwiąże zadania.
25 wrz 20:51
PW: Chcesz pomocy, czy się pokłócić? Ja już dziękuję.
25 wrz 20:53
anka: Po prostu odpowiadam tak samo arogancko jak Ty. To, że nie zrozumiałeś tego co napisałam nie
musi skutkować pisaniem zwrotów typu "osłabia mnie kompletnie". Jeżeli nie chcesz pomagać to
ok, może znajdzie się ktoś inny.
25 wrz 20:55