:)
halohalo: wykaż ze każda liczba postaci n3−n, gdzie n∊N+, jest podzielna przez 3.
zrobiłam na razie tak : n3−n=n(n2−1)=n(n+1)(n−1)=(n−1)*n*(n+1) , a to iwem ze jest iloczyn
trzech kolejnych liczb naturalnych, i ja to dalej udowodnić?
25 wrz 19:33
Saizou : pomyśl jakie liczby mnożysz w iloczynie (n−1)n(n+1)
25 wrz 19:34
halohalo: moge dopisać ze 3 kolejne liczby mieszczą w sobie na pewno jedna która dzieli sie przez 3, a
jezeli jedna ta liczba dzieli sie przez 3 wiec całe musi sie dzielic przez 3?
25 wrz 19:36
Saizou :
dokładnie tak

to jak byś pokazał dzielenie tego iloczynu przez 6 ?
25 wrz 19:37
halohalo: to musi sie dzeilic przez 2 i 3 ,,,a przez 2 dzieli sie kazda liczn]ba parzysat,...a 3 kolejne
liczby maja w sobie albo jedna parzysta alo dwie parzyste
25 wrz 19:40
Piotr 10: przynajmniej jedna przez 2 i jedna przez 3
25 wrz 19:41
Saizou :

najlepiej napisać że w takim iloczynie jest
co najmniej jedna liczba podzielna przez 3 i
jedna podzielna przez 2
25 wrz 19:42
Piotr 10: A nie na odwrót

?
25 wrz 19:43
halohalo: a to pomożecie >

..wykaż ze kwadrat liczby postaci 2n+1 zmniejszony o 1, gdzie n∊N+, jest
liczbą podzielna przez 8
25 wrz 19:43
Piotr 10: (2n+1)
2 − 1 = 4n
2+4n+ 1 − 1 = 4n
2+4n = 4(n
2+n) = 4 n(n+1)
I wniosek
25 wrz 19:45
halohalo: wykaż ze różnica kwadratów dwóch kolejnych nieparzystych liczb naturalnych jest podzielna przez
8.
dosżłam do tego : a2−(a+2)2=a2−a2−4a−4=−4a−4
4(−a−1) / 8 =(−a−1) / 2...takie cos mi wyszło tylko nie wiem czy to moze byc , bo wyszedł w
zasadzie ułamek, a jesli sie dzieli to musi byc liczba całkowita
25 wrz 19:46
25 wrz 19:47
Piotr 10: Lepiej tak:
2k+1 − pierwsza liczba nieparzysta
2k+3 − druga liczba nieparzysta , k∊N
Dowód:
(2k+3)2 − (2k+1)2 =..
25 wrz 19:48
halohalo: oo dzięki

można i tak
25 wrz 19:50