Potęgi.
Wiola: Rozwiąż równania:
√2x2 + 2√3x=−√2
25 wrz 19:33
J:
To jest trójmian kwadratowy... policz Δ , potem pierwiastki (jeśli istnieją)
25 wrz 19:35
5-latek: Strach w oczach pewnie budzi ten √2
25 wrz 20:22
Janek191:
√2 x
2 + 2
√3 x +
√2 = 0
Δ = (2
√3)
2 − 4*
√2*
√2 = 12 − 8 = 4 > 0
√Δ = 2
| | − 2√3 − 2 | | √3 | | 1 | | √6 | | √2 | |
x1 = |
| = − |
| − |
| = − |
| − |
| |
| | 2√2 | | √2 | | √2 | | 2 | | 2 | |
26 wrz 07:46
pigor: ..., lub
√2x2+2√3x=−√2 /:
√2 ⇔ x
2+
√6x+1=0 i Δ=2 ⇒
x=12(−√6±√2) .
26 wrz 10:00