Funkcje
Looper: Funkcja f każdej liczbie całkowitej przyporządkowuje resztę z dzielenia przez 8 jej kwadratu.
i mam wyznaczyć zbiór wartości f.
Chodzi o to czy jest istotny taki zapis, mianowicie czy oba sa poprawne?
dla argumentow parzystych n, gdzie n=4k lub n=4k+2
n
2=16k
2 lub n
2=8(2k
2+2)+4
(inaczej)
czy moze byc dla n=2k+2 , n
2=8(1/2k
2+k)+4
poniewaz pierwsza opcja wyklucza np. liczbe n=2 i nie wiem o co chodzi
25 wrz 19:24
Looper: czyli dlaczego powino byc 4k i 4k+2 a nie 2k i 2k+2?
25 wrz 19:26
Saizou :
dla 0 mamy 02:8=0 r0
dla 1 mamy 12:8=0 r1
dla 2 mamy 42:8=1 r0
dla 3 mamy 39:8=1 r1
dla 4 mamy 42:8=2 r0
dla 5 mamy 52:8=3 r1 .....
zatem dla każdej liczby nieparzystej mamy resztę z dzielenie =1 a dla parzystej=0
zatem
0 dla x parzystych (czyli dla x=2n , gdzie n∊C)
f(x)=
1 dla x nieparzystych (czyli dla x=2n+1, gdzie n∊C)
25 wrz 19:30
Looper: chodzilo mi o sam zapis ze dla liczby parzystych n, gdzie n=4k lub 4k+2 i knalezy do liczb
calkowitych.
czyli podstawiajac pod k liczbe 1 mamy 4. w drugiej opcji 2k mamy liczbe 2.
Te zadanie juz rozwiazalem i btw. dla prarzystcyh mamy oprocz zera takze 4.
25 wrz 19:34
ICSP: 0,1,4
25 wrz 19:38
Looper: W w odpowiedziach w ksiazce mam 4k i 4k+2, pytam sie dlaczego skoro w tym przypadku nie moze
wyjsc liczba 2?
25 wrz 19:44