PW: Funkcje g(x) = x + 2
√2 oraz h(x) = x
2 − 8 są ciągłe, a więc ich iloraz f jest funkcją ciągłą
w każdym punkcie z wyjątkiem miejsc zerowych funkcji h, czyli −2
√2 i 2
√2, w których iloraz
nie ma wartości.
| | −√2 | |
Funkcja f ma nadaną wartość w tych punktach w sposób "sztuczny", jest nią |
| . |
| | 8 | |
Należy więc policzyć granice (prawo− i lewostronne) funkcji f w tych punktach i sprawdzić, czy
granice te są równe wartości.
| | x+2√2 | |
limx→2√2+ |
| = +∞, co wynika z twierdzenia o granicy ilorazu, |
| | x2−8 | |
w którym licznik dąży do stałej dodatniej, a mianownik do zera po wartościach dodatnich.
Wniosek: w x
1 = 2
√2 funkcja f nie jest ciągła.
I tak dalej − trzeba policzyć wszystkie granice jednostronne, żeby odpowiedzieć: w badanych
punktach jest nieciągła, i jest to nieciągłość (...) rodzaju (jeżeli taką klasyfikację
wprowadziliście).