matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zamień na iloczyn, korzystając ze wzorów skróconego mnożenia
krzychu:
a) 9a+a
2
+ 12ab b)4−a
2
+2ab−b
2
25 wrz 19:09
Janek191:
b) 4 −a
2
+ 2 a*b − b
2
= 2
2
− (a − b)
2
= [2 − (a − b)]*[2 + (a − b)] = (2 − a + b)*(2 + a − b)
26 wrz 08:02