pytanie do fizyków
Zbronek: Mam zadanie
Wskazówka sekundnika zegara jest 1,5 dłuższa od wsk. minutowej.Oblicz iloraz wartości
prędkowści liniowej końcówek wskazówek.
r
sek=1,5*r
min
| | 2π1,5*rmin*3600 | | 3πrmin | |
vsek= |
| = |
| |
| | 3600s | | 1s | |
| | 2πrmin | | πrmin | |
vmin= |
| = |
| |
| | 3600s | | 1800s | |
| vsek | | 3πrmin | | 1800s | |
| = |
| * |
| =5400 |
| vmin | | s | | πrmin | |
II sposób
T
sek=60s
T
min=3600s
| | 2π1,5*rmin | | 2π1,5*rmin | | πrmin | |
vsek= |
| = |
| = |
| |
| | Tsek | | 60s | | 20s | |
| | 2πrmin | | 2πrmin | | πrmin | |
vmin= |
| = |
| = |
| |
| | Tmin | | 3600s | | 1800s | |
| vsek | | πrmin | | 1800s | |
| = |
| * |
| =90 |
| vmin | | 20s | | πrmin | |
Gdzie jest błąd


?
11 lis 12:54
....: w tym pierwszym sposobie przy obliczaniu predkosci wskazowki sekundowej poplatalo ci sie bo nie
bardzo rozumiem czemutam jest razy 3600 i podzielic przez 3600 jezeli chciales koniecznie
podstawic tam minute to wskazowka sie obraca 60 razy i masz razy 60 przez 3600 wychodzi ci to
co na dole
11 lis 13:22
Zbronek:
dzięki,poplątało mi się ,prawidłowo:
r
sek=1,5*r
min
| | 2π1,5*rmin | | πrmin | |
Vsek= |
| = |
| |
| | 60s | | 20s | |
| | πrmin | | 1800s | |
U{Vsek}{Vmin= |
| * |
| =90 |
| | 20s | | πrmin | |
11 lis 16:35