pomocy
halohalo: wykaż ze różnica kwadratów dwóch kolejnych nieparzystych liczb naturalnych jest podzielna przez
8
25 wrz 18:48
D69: Weź na przykładzie:
52−72=25−49=24
24/8=3
25 wrz 18:54
D69: 52−72=25−49=−24
−24/8=−3
25 wrz 18:56
halohalo: dowodów nie wolno robić na przykładach
25 wrz 18:56
halohalo: a
2−(a+2)
2=a
2−a
2−4a−4=−4a−4
4(−a−1) / 8 =(−a−1) / 2...takie cos mi wyszło tylko nie wiem czy to moze byc , bo wyszedł w
zasadzie ułamek, a jesli sie dzieli to musi byc liczba całkowita
25 wrz 18:58
Mila:
2n+1, 2n+3− dwie kolejne liczby nieparzyste, n∊N
(2n+3)2−(2n+1)2= rozwin i zobacz
25 wrz 20:59
Eta:
2n−1 , 2n+1 −−− dwie kolejne liczby nieparzyste , n∊N
(2n+1)2−(2n−1)2=......=8n wniosek..........
25 wrz 21:29