matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
proszę o pomoc w obliczeniu
zbychu:
|x
2
−1|≤−(x−1)
2
25 wrz 18:30
Mila:
Nierówność możesz zapisać tak: |x
2
−1|+(x−1)
2
≤0 Lewa strona ≥0 Nierówność może być spełniona, gdy jednocześnie |x
2
−1|=0 i (x−1)=0⇔ x=1
25 wrz 18:36