Kombinatoryka - iloczyn cyfr równy 8.
lelek: Ile jest liczb pięciocyfrowych, dla których iloczyn cyfr wynosi 8?
25 wrz 17:19
Mila:
| | 5! | |
8=8*1*1*1*1 masz |
| =5 liczb |
| | 4! | |
| | 5! | |
8=2*4*1*1*1 masz |
| =20 liczb |
| | 3! | |
| | 5! | |
8=2*2*2*1*1 masz |
| =10 liczb |
| | 3!*2! | |
25 wrz 17:25
lelek: Bardzo dziękuję! Wyszło mi dokładnie to samo, ale chciałem poznać szybszą i łatwiejszą metodę
niż wypisywanie wszystkich kombinacji.
25 wrz 17:41
Mila:
25 wrz 18:15
PW: To nie są kombinacje, zlituj się!
25 wrz 19:38
masochista: A skąd to się wzięło? Bo nie jest to wariancja bez powtórzeń a przynajmniej mi się z kartą
wzorów nie zgadza :c
26 mar 21:47
Mila:
To są permutacje z powtórzeniami.
5 różnych elementów możesz ustawić na 5! sposobów
Dzielisz w pierwszym przez 4!, bo masz 4 jedynki i ich przestawienie między sobą nie daje
nowej liczby
itd
A co masz w karcie?
26 mar 22:00