Dowodzenie - liczby a i b.
humbak: | | 1 | |
Udowodnij, że jeśli a>0, b>0 oraz a+2b=1 to ab≤ |
| |
| | 8 | |
Próbowałem policzyć to tak:
a=1−2b
8ab≤1
8b(1−2b)≤1
−16b
2+8b−1≤0
Wartość tej funkcji kw. zawsze jest ujemna lub równa 0, więc każde b spełnia nierówność.
Nie wiem niestety co robić dalej, będę bardzo wdzięczny za wskazówki i wytknięcie błędów.
25 wrz 16:25
PW: | | 1 − a | |
a·b = a·( |
| ) − szukasz maksimum takiej funkcji na przedziale (0, 1). |
| | 2 | |
Ograniczenie dziedziny wynika stąd, że a nie może przekraczać 1 (musi być mniejsza od 1, bo
jeszcze "miejsce na 2b" musi się zmieścić między a i 1).
25 wrz 19:44
Saizou :
można też przy pomocy średnich Am≥Gm
25 wrz 19:55
PW:
A co do błędu: popełniłeś błąd logiczny, niestety bardzo częsty.
Pisząc 8ab ≤ 1 korzystasz z tezy. Cokolwiek udowodnisz na tej podstawie, nie znaczy nic o
wartości logicznej tejże tezy.
Zdanie
p ⇒ q
jest prawdziwe zarówno wtedy, gdy p i q są prawdziwe, jak i wtedy, gdy p jest fałszywe.
To p to była teza zadania.
25 wrz 19:58