ekstremum lokalne
Ania: Pomożecie znaleźć ekstremum lokalne funkcji y=(1+x2)*e−x2
25 wrz 16:23
Ania: na końcu −x2
25 wrz 16:23
MQ: liczysz pochodną i przyrównujesz do zera, itd.
25 wrz 16:24
Monia: nie bardzo umiem takie pochodne liczyć, jakaś pomoc?
25 wrz 16:27
25 wrz 16:34
Monia: mógłby ktos pomóc bardziej?
25 wrz 16:53
john2: Kliknij "Wzory na pochodną funkcji" w linku, który podał MQ.
Zastosuj trzeci wzór od dołu.
Pokaż, jak robisz. Sprawdzimy.
25 wrz 17:03
Mila:
Musisz opanować pochodne.
f'(x)=(1+x2)'*e−x2+(1+x2)*(e−x2)'=
=2x*e−x2+(1+x2)*e−x2*(−2x)= wyłączam (2xe−x2)
=2x*e−x2*(1−1−x2)=2x*(−x2)e−x2=−2x3e−2x
f'(x)=0⇔
−2x3e−2x=0⇔x3=0⇔x=0 kandydat na ekstremum
Dalej potrafisz?
25 wrz 18:28