matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
RównaniE różniczkowe
serpentina:
1) (x
2
+y
2
)dx−xydy = 0
25 wrz 15:18
J:
może tak, ...
dy
⇔ (1 + (y/x)
2
)dx − (y/x)dy = 0 ⇔ − (y/x)
= − [(y/x)
2
+1] ⇔
dx
dy
1
= [(y/x)
2
+1]*(x/y) ⇔ y' = (y/x) −
⇔
dx
(y/x)
(y/x)
2
+ 1
y' =
... równanie jednorodne
y/x
25 wrz 15:50