rozwiaz rownanie
Armin: rozwiaz rownanie
53
x ={1}{32}
25 wrz 14:43
jakubs: Co to jest ?
Popraw zapis
25 wrz 14:43
Armin:
55
X= 132
25 wrz 14:48
Armin: 53 ma byc w potedze na x ale cos nie wstawi inaczej
25 wrz 14:48
25 wrz 14:49
pigor: ... , to może np. tak:
x
53 =
132 ⇒
53log
2x= log
22
−5 /*
35 ⇔
⇔ log
2x=
35log
22
−5 ⇔ log
2x= log
22
−3 ⇔
x= 18
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a teraz ...

skróć sobie to moje rozwiązanie bez korzystania z logarytmu .
25 wrz 14:59
J:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
... albo... x5/3 = |
| ⇔ (x1/3)5 = ( |
| )5 ⇔ x1/3 = |
|
|
| | 32 | | 2 | | 2 | |
25 wrz 15:03