logarytmy
paula: Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu takiego zadania:
logx√5+logx(5x)−2,25=(logx√5)2
25 wrz 14:39
ICSP: i gdzie jest problem ?
Dziedzina ustalona ?
25 wrz 14:41
paula: D=(0,∞)−{1}
niestety nie wiem, co dalej...
25 wrz 14:59
ICSP: logx (5x) = logx 5 + logx x = 2logx √5 + 1
Nasze równanie przyjmie zatem postać :
logx √5 + 2logx √5 + 1 − 2,25 = (logx √5)2
Podstawienie t = logx √5 sprowadza równanie do postaci :
t + 2t + 1 − 2,25 = t2
Dalej chyba nie powinno być problemów.
25 wrz 15:02
paula: dziękuję, już wszystko jasne
25 wrz 15:07