Wartość bezwględna
Fresk: Proszę o sprawdzenie, poprawę i rozpatrzenia alternatywy dla 1 zadania
Ix−2I+Ix+3I=14
IIx−1I−3I=3
IIx−1I−3I≤3
Ix−2I+Ix+3I=14
Ix−2I≥ 0 Ix+3I≥0
x∊ <2,∞) x∊ <−3,∞)
rozwiązuje na przedziałach (−∞,−3) <−3,2) <2,∞)
1przedział
−x+2−x−3=14
x=−7.5
2przedział
−x+2+x+3=14
5=14 sprzeczność brak rozwiązań
3przedział
x−2+x+3=14
x=6,5
rozwiązanie x=−7,5 lub x=6,5
Jak mam rozwiązać zadanie gdy w pierwszym module zmienię − na + (Ix+2I). Nie widziałem na
stronce przykładu z dwoma modułami dodatnimi.
IIx−1I−3I=3
Ix−1I−3=3 lub Ix−1I−3=−3
Ix−1I=6 lub Ix−1I=0
x−1=6 lub x−1=−6 Ix−1I=0
x=7 lub x=−5 x=1
odp x=7/1/−5
IIx−1I−3I≤3
Ix−1I−3≤3 lub Ix−1I−3≥−3
Ix−1I≤6 lub Ix−1I≥0 i tu przy 0 nie wiem co mam robić
x−1≤6 lub x−1≥−6
x≤7 lub x≥−5
x∊(−∞,−5> i <7,∞)
25 wrz 14:26
MQ: Ix−1I≥0 jest spełnione dla każdego x, więc rozpatrujesz tylko przypadek Ix−1I≤6
Z tym że; nie masz tam spójnika "lub", tylko spójnik "i":
Ix−1I≤6 i Ix−1I≥0
a potem
x−1≤6 i x−1≥−6
więc dostajesz przedział:
<−5,7>
25 wrz 16:09
Fresk: up
25 wrz 18:33