| 1+4x | ||
∫ | dx | |
| 1−x2 |
| dx | 4x | |||
Rozbij na dwie całki ; ∫ | + ∫ | ... | ||
| 1−x2 | 1−x2 |
| dx | 1+x | |||
.... pierwsza: ∫ | dx = lnI | I + C
| ||
| 1−x2 | 1−x |
| 1 | 1+x | |||
.....poprawka: pierwsza całka: = | lnI | I + C | ||
| 2 | 1−x |
| dx | 4xdx | |||
...= ∫ | + ∫ | = I1+I2 − obie całki elementarne | ||
| 1−x2 | 1−x2 |
| dx | ||
I1 = ∫ | = ... znajdź sobie, oraz | |
| a2−x2 |
| −2xdx | f'(x) | |||
I2 = −2 ∫ | = −2 ∫ | dx= −2ln|f(x)|= −2ln|1−x2| ... ![]() | ||
| 1−x2 | f(x) |