Równanie
Paulina: Wyznacz
a) równanie okręgu ośrodku w punkcie (4,−1) do ktorego nalezy punkt (1;3)
b) prosta styczna do tego okregu rownolegla do osi OX
25 wrz 13:12
J:
..... jakiś wkład własny ..?
25 wrz 13:16
Paulina: równanie okręgu
25 wrz 13:28
J:
Co ... równanie okręgu ? Napisz równanie okręgu ....
25 wrz 13:32
Mila:
Oblicz promień.
r=√(1−4)2+(3+1)2
25 wrz 18:14
Janek191:

a) r =
√( 1 − 4)2 + ( 3 − (−1))2 =
√9 + 16 =
√25 = 5
Równanie okręgu dla S = ( 4; − 1) i r = 5
( x − 4)
2 + ( y + 1)
2 = 25
b)
Prosta równoległa do osi OX
y = − 1 + r = − 1 + 5 = 4 lub y = − 1 − r = − 1 − 5 = − 6
y = 4 lub y = − 6
================
26 wrz 08:26