Pytanie: Czy dostałbym za to rozwiązanie maksimum punktów na maturze? Jeśli nie
Majk: Witam proszę o sprawdzenie...Liczby k i n są nieparzyste i kazda z nich ma tylko 3 dzielniki.
Uzasadnij, że różnica tych liczb jest podzielna przez 4.
k=(2x+1)2
n=(2y+1)2
x;y należy do N
gdzie 2x+1;2y+1 to dowolne nieparzyste liczby pierwsze.
k−n=(2x+1)2−(2y+1)2=(2x+1+2y+1)(2x+1−2y−1)=(2x+2y+2)(2x−2y)=2(x+y+1)*2(x−y)=4(x+y+1)(x−y),
czyli jest podzielna przez 4.
Pytanie: Czy dostałbym za to rozwiązanie maksimum punktów na maturze? Jeśli nie to co
wypadałoby dodać?
25 wrz 12:58
MYSZ: Zle oznaczenia dla k i n
k, n − nieparzyste, 3 dzielniki ( wiec dzielniki tez sa nieparzyste )
k = (2a+1)(2b+1)(2c+1)
n = (2x+1)(2y+1)(2z+1)
25 wrz 13:25
Majk: A nie powinny być 3 dzielniki które są liczbami pierwszymi również?
25 wrz 14:58
Mila:
Jeżeli k i n są liczbami nieparzystymi, które mają tylko 3 dzielniki to znaczy, że są
kwadratami liczb pierwszych.
Np .9,25
D9={1,3,9}
D25={1,5,25}
Niech k=p2 i n=q2, gdzie p,q to liczby pierwsze
p2−q2=(p−q)*(p+q)
p−q −liczba parzysta, jako różnica liczb nieparzystych
p+q − liczba parzysta jako suma liczb nieparzystych
Iloczyn dwóch liczb parzystych jest liczbą podzielną przez 4.
cnw
25 wrz 17:38