Pochodne
O: Podpowie mi ktoś jak to rozwiązać?
Y= xcos(x √x)
25 wrz 11:53
J:
f(x) = ecos(x√x)*lnx .... i teraz licz pochodną ...
25 wrz 12:00
O: Dzięki
25 wrz 12:10
O: e
cos(x √x)lnx * (cos x
√x lnx) ' tylko nie wiem jak policzyć pochodną z tego nawiasu jak
są 3 wyrażenia
25 wrz 12:18
J: x*√x = x1*x1/2 = x3/s
25 wrz 12:22
J: ..tam jest wykładnik: 3/2
25 wrz 12:22
J:
czyli masz: cos(x3/2)*lnx
25 wrz 12:23
O: | | 3 | | 1 | | 3 | | 1 | |
ecos(x √x)lnx * (−sin |
| x |
| lnx +cosx |
| * |
| dobrze? |
| | 2 | | 2 | | 2 | | x | |
25 wrz 12:42
J: | | 3 | | 1 | |
... nie całkiem ... ma być: −sinx3/2* |
| x1/2*lnx + cosx3/2* |
| |
| | 2 | | x | |
25 wrz 12:51
J: .... oczywiście to co przed nawiasem zostaje..
25 wrz 12:52
pigor: ..., lub tak :
y= ecos(x√x), to logarytmując ją
obustronnie logarytmem ln mamy :
lny= cos(x
√x)*lnx / teraz różniczkując obustronnie:
1y*y' = −sin(x
√x)*(1
√x+x*
12(
√x)
−1)*lnx+ cos(x
√x) *x
−1 /* y,
to
y ' = y (x
−1cos(x
√x) − sin(x
√x)*(
√x+
12√x)lnx)=
= ecos(x√x) lnx (1xcos(x√x) − 32√xsin(x√x)) . ...
25 wrz 13:26