Granice
Ania: Z reguły de l'Hospitala wyznaczyć granicę :
| | (ex)'−1' | |
Limx→0 |
| = ex * cos2x |
| | tgx' | |
Czy to jest dobrze?
25 wrz 10:04
J:
25 wrz 10:10
Janek191:
Tak lub :
| | ex − 1 | | ex | | 1 | |
lim |
| = lim |
| = |
| = 1 |
| | tg x | | 1 + tg2 x | | 1 + 0 | |
x→ 0 x→ 0
25 wrz 10:13
Ania: e
0 =1 i cos
20 = 1

Czyli będzie 2?
25 wrz 10:15
Ania: e
0 =1 i cos
20 = 1

Czyli będzie 2?
25 wrz 10:15
J:
| | 1 | |
Wyjaśnijmy Janek191 ,że: (tgx)' = |
| = 1 + tg 2x ....  |
| | cos2x | |
25 wrz 10:16
J: Przecież w moim rozwiązaniu mnozysz: 1*1 = 1 , a w Janka191 dzielisz 1 przez 1 ..:
25 wrz 10:17
J: ....ścislej w Twoim rozwiązaniu mnożysz 1*1 ...
25 wrz 10:18
Ania: No gapa jestem i tyle
25 wrz 10:26
Ania: A pomożecie w następnym przykładzie?
25 wrz 10:27
J: Spróbujemy...
25 wrz 10:28
Ania:
| | 1 | | 3x2 | |
Pochodna z licznika to |
| a z mianownika |
| no i jak to policzę |
| | x | | 2√x3−1 | |
| 1 | | 2√x3−1 | | 0 | |
| * |
| to wychodzi mi |
| |
| x | | 3x2 | | 3 | |
25 wrz 10:41
J: ... i w czym problem ....granica = 0.
25 wrz 10:44
Ania: Dziękuję

jesteście super
25 wrz 10:45