Trójkąt
hwdtel i Zen64 i otake:
W jakiej odległości od średnicy okręgu o promieniu R leży (równoległa do niej) cięciwa
jeśli pole trójkąta równoramiennego wpisanego w ten okrąg a opartego na tej cięciwie
jest równe polu trójkąta wpisanego(równoramiennego) opartego na tej średnicy?
25 wrz 08:29
J:
| | 1 | |
Pole trójkąta opartego na średnicy: PΔ = |
| 2R*r = R2
|
| | 2 | |
| | 1 | |
Pole trójkąta opartego na cięciwie: PΔ = |
| x*(R + d)
|
| | 2 | |
Masz układ równań:
25 wrz 08:54
J: | | x | |
... oczywiście: d2 +( |
| )2 = R2 |
| | 2 | |
25 wrz 09:11