Funkcja logarytmiczna - zadania
Dejv: Witam, prosiłbym o pomoc przy dwóch zadaniach z funkcją logarytmiczną:
1) Naszkicuj wykres funkcji f(x) = log3 x + |log3 x| + 1. (Tutaj wiem, że przechodze na
klamrę, ale chciałbym prosić o dobre rozpisanie tego)
2) Wyznacz dziedzine i zbiór wartości funkcji f(x)=log √3/3 (x2 − 4x)
25 wrz 00:08
MYSZ: log3 x ≥ 0
log3 x ≥ log3 1
x ≥ 1
f(x) = 2log3 x + 1 dla x ≥ 1
f(x) = 1 dla 0 < x < 1
25 wrz 00:10
Dejv: A dla x=1 nie bierzemy osobnego przypadku?
25 wrz 00:12
MYSZ: Mozesz, ale wyjdzie to samo

( z pierwdzego jak i drugiego f(x) wyjdzie 1 )
25 wrz 00:31
Mila:
cd (1)
|log3(x)|=−log3(x) dla log3(x)<0 czyli dla x<1 wtedy
f(x)=log3(x)−log3(x)+1⇔
f(x)=1 dla 0< x<1
25 wrz 12:37
Mila:

f(x)=2log
3(x)+1 dla x≥1
f(x)=1 dla x∊(0,1)
f(1)=1
25 wrz 12:40