Oblicz prawdopodobieństwo tego, że w drugim rzucie wypadła dwójka
asia: kochani, może ktoś poratować:
Wykonano dwa rzuty kostką. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że w drugim rzucie wypadła dwójka
jeśli:
a) suma otrzymanych oczek jest równa 6 (odp 1/5)
b) iloczyn otrzymanych oczek jest równy 6 (odp 1/4)
Próbowałam z P(A|B), ale nic nie wychodzi.
24 wrz 23:42
MYSZ: jest rowna 6 ? a moze wieksza lub mniejsza od 6 ? Bo wynik nie pasuje.
24 wrz 23:45
asia: Jest równe, na 100%, tak mam w książce.
24 wrz 23:47
MYSZ: Aaa, przepraszam ja zle przeczytalem.
24 wrz 23:49
MYSZ: Suma wyrzuconych oczek jest rowna 6 − wypisujemy mozliwosci:
(1,5); (2,4); (3,3); (4,2); (5,1)
Czyli 5 zdarzezn ( omega = 5)
W drugim rzucie 2 oczka − 1 mozliowc ( przyklad (4,2))
24 wrz 23:52
MYSZ: b) podobnie
mozlowosci (1,6), (2,3) , (3,2) . (6,1)
24 wrz 23:53
asia: No dobra, a co ze zdarzeniem (2,2); dlaczego w pierwszym rzucie nie może być 2?
24 wrz 23:55
MYSZ: (2,2) nie moze byc, bo suma oczek rowna jest 6,
(2,4) nie moze byc, bo to ta DRUGA liczba miala byc rowna 2
24 wrz 23:56
asia: Teraz widzę, że zabrałam się po prostu od tyłu za to zadanie.
Dzięki serdecznie, mam jeszcze jedno zadanko, którego nie potrafię rozwiązać:
Zdarzenia A,B⊂Ω są jednakowo prawdopodobne oraz zawsze zachodzi przynajmniej jedno z nich.
Oblicz
a) P(A|B) i P(A|Bprim), jeśli P(A∩B)=1/4
b)P(A∩B) jeśli P(A|B)=1/5
sama doszłam do tego, że A∪B=1 i wyszło mi, ze wzoru P(A∪B) = P(A)+P(B)−P(A∩B), że P(A) = 3/8
przyjmując, że P(A)=P(B), co dalej?
25 wrz 00:02
MYSZ: | | P(A∩B) | | 1/4 | | 2 | |
P(A/B) = |
| = |
| = |
| |
| | P(B) | | 3/8 | | 3 | |
P(A/B') − czyli to co jest w A ale nie w B' ( B' to jest Ω − B = A ) WYCHODZI P(A)
25 wrz 00:16
asia: odp to: P(A|B)=2/5
P(A|Bprim)=1
b) 1/9
25 wrz 00:16
MYSZ: Sorrki, w pierwszym masz zle obliczenia
a w drugim tez jesr | a ja zrobilem "/" ,wiec mamy tak:
P(A∩B') to co jest w A i jest w B' − ( B' to Ω − B, wiec B' = A )
stad P(A∩B') = P(A) , i P(B') = P(A)
wynik 1
25 wrz 00:27
asia: a P(A|B)
i przykład b?
25 wrz 00:34
MYSZ: | | 1 | | 5 | | 5 | |
w 1) 1 = P(A) + P(B) − |
| => P(A) + P(B) = |
| => P(A) = P(B) = |
| |
| | 4 | | 4 | | 8 | |
P(AnB) / P(B) = 1/4 przez 5/8 = 2/5... Napisalem, ze zle dodalas, wystarczy jeszcze raz
sprobowac i podstawic.
25 wrz 00:36
MYSZ: a co proponujesz z b) ? Wszystko jasne z poprzednimi ?
25 wrz 00:39
asia: faktycznie...matko, już późno, a ja znalazłam jeszcze jedno zadanie, które mi uciekło, mógłbyś?
Rzucamy cztery razy niesymetryczną monetą, dla której prawdopodobieństwo wypadnięcia orła jest
równe 1/3, a reszki 2/3. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wypadną a) cztery reszki, b) co
najmniej trzy reszki
25 wrz 00:39
asia: zaraz napisze b
25 wrz 00:39
Hajtowy:
25 wrz 00:40
MYSZ: rzucamy czetery razy moneta. oblicz prawdopodobienstwo, ze wypadna 4 reszki ... ?
To musisz sama zrobic lub nie bierz sie za zadania typu poprzednich.
25 wrz 00:43
asia: no niby tak, ale niesymetryczną i trudno mi tutaj znaleźć Ω, próbowałam na drzewku i nie
bardzo
25 wrz 00:47
MYSZ: | | 2 | |
Reszka wypada z prawdopodobienstwem |
| ( w kazdym rzucie ) |
| | 3 | |
w pierwszym rzucie ma wypasc reszka, w drugim rzucie ma wypasc reszka...
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
P(A) = |
| * |
| * |
| * |
| = ( |
| )4 |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
25 wrz 00:51
asia: na szczęście też własnie na spokojnie to zrobiłam, mimo to dzięki, ale tego przykładu b powyżej
to niestety nie dam rady sama.
25 wrz 00:53
MYSZ: b) co najmniej 3 reszki − czyli 3 reszki lub 4 reszki
| | 2 | |
4 reszki wypadna z prawdopodobienstem − ( |
| )4 |
| | 3 | |
3 reszki:
dlaczego tak? Mamy 4 rzuty −> w 3 ma wypasc reszka wybieramy te rzyty, w ktorych ma wypasc
| | | | 2 | |
| sposoby, dalej reszka wypada 3 razy z prawdopodobienstem |
| i jeszcze orzel |
| | | 3 | |
| | 1 | |
wypada z prawdopodobienstem |
| . Rozumiesz ? |
| | 3 | |
25 wrz 00:55
MYSZ: jeszcze wynik

Trzeba dodac te 2 przypadki
P(B
1) − 4reszki i P(B
2) − 3 reszki
P(B) = P(B
1) + P(B
2)
25 wrz 00:58
asia: No własnie, bo tak licze i wyszlo mi 32/81, po dodaniu jest pięknie.
25 wrz 01:02
asia: możemy wrócić jeszcze do tego
Zdarzenia A,B⊂Ω są jednakowo prawdopodobne oraz zawsze zachodzi przynajmniej jedno z nich.
Oblicz
b)P(A∩B) jeśli P(A|B)=1/5
i serdecznie podziękuję i ucałuję.
25 wrz 01:03
MYSZ: | | P(AnB) | |
P(A|B ) = |
| co juz wiesz, stad: P(AnB) = P(B) * P(A|B ) |
| | P(B) | |
Nie mamy P(B), ale zgodnie z kolejnym wzorem, ktory juz znasz
P(A suma B) = P(B) + P(B) − P(AnB) −> ( 2 razy P(B), bo P(A) = P(B) )
| | 1 + P(AnB) | |
P(A suma B) = 1, wiec 1 = 2P(B) − P(AnB) => P(B) = |
| |
| | 2 | |
| | 1 + P(AnB) | | 1 | |
P(AnB) = P(B) * P(A|B ) = |
| * |
| |
| | 2 | | 5 | |
| | 1 + P(AnB) | |
P(AnB) = |
| / *10 |
| | 10 | |
10 P(AnB) = 1 + P(AnB)
| | 1 | |
9 P(AnB) = 1 => P(AnB) = |
| . |
| | 9 | |
25 wrz 01:13