prawdopodobieństwo z n
mistifi: Cześć, pomoże ktoś:
Zad 1
Losujemy liczbe n ze zbioru {1,2,3,4}, a nastepnie rzucamy n razy kostka. Oblicz
prawdopodobienstwo tego, ze:
a) wypadna same szostki
b) nie wypadnie ani jedna szostka
odp:
a) 259/5184
b) 3355/5184
Jak się do tego zabrać?
24 wrz 22:26
mistifi: Może ktoś dać znać, czy zaczyna robić, albo dać jakąś wskazówkę?
24 wrz 22:35
MYSZ: a)
dla n = 1
dla n = 2
dla n=3 w mianowinku 6
3
dla n = 4 − 6
4
| | P(A1) + P(A2) + P(A3) + P(A4) | |
P(A) = |
| |
| | 4 | |
| | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| + |
| | | 6 | | 36 | | 216 | | 1296 | |
| |
P(A) = |
| |
| | 4 | |
24 wrz 22:56
MYSZ: Rozumiesz dlaczego tak zrobilem ?
24 wrz 22:56
Eta:
MYSZ rodzaj żeński , a
SZCZUR rodzaj męski

lub
MYSZOŁÓW
24 wrz 23:25
MYSZ: MYSZ to moj pluszak, rowiez facet
24 wrz 23:37
mistifi: Hm, omega to 4?
24 wrz 23:40
MYSZ: Omega to 6 dla n = 1 , 6
2 dla n =2 , 6
4 dla n =4 ( rozpatrujemy 4 rozne przypadki − mamy 4
omegi )
Dziele przez 4, bo kazdy z tych przypadkow( a wiec wybranie z n liczby 1,2,3,4 bylo równe
24 wrz 23:42
asia: Można to nazwać średnią arytmetyczną tego prawdopodobieństwa?
24 wrz 23:44
asia: a podpunkt B to tak samo, tylko, że P(A1) to = 56?
24 wrz 23:49
MYSZ: | | 5 | |
Tak, P(A2) = ( |
| )2 itd. |
| | 6 | |
24 wrz 23:54
Dammi: Jeżeli dzielimy wszystkie prawdopodobieństwa przez 4 to dlaczego wychodzi 5184? A nie 5176?
29 lis 23:13
Vector: A tak w ogóle to dlaczego dzielimy przez 4?
29 lis 23:15
Dammi: Dobra wszystko mi się już zgadza
29 lis 23:21
Vector: Wyszło bez dzielenia przez 4, to jakieś herezje są
29 lis 23:22
I'm back:
Dzielimy przez 4 bo szansa wypadnięcia każdego z tych n jest taka sama i jest równa 1/4
30 lis 00:31