logarytmy, funkcja logarytmiczna
Kinia: Wiedząc że:
log
23=a i log
35=b
oblicz: log
27200
Nie wiem jak rozbić tą podstawę logarytmy 27 by jakoś ogarnąć z trójką i dwójką, ktoś mógłby
mnie nakierować...?
24 wrz 21:57
Kinia: Mój pomysł to kombinowanie z:
log27200=log33(5*5*2*2*2)
Nio ale skąd ma się wziąć dwójka w podstawie...?
24 wrz 22:00
razor: | | 1 | | 1 | | 3 | |
log27200 = log33(5*5*2*2*2) = |
| (log352+log323) = |
| (2log35+ |
| ) |
| | 3 | | 3 | | log23 | |
24 wrz 22:13
Kinia: Ah, tak!

Dziękuję ślicznie
24 wrz 22:15
Eta:
Dobrze zaczęłaś
| | 2*3 | |
log27200= log33(52*23}= |
| *log35*2= 2(log35+log32) |
| | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
log23= |
| to log32= |
| i log35b |
| | log32 | | a | |
teraz dokończ .......... 2(..... +.....)= ....
24 wrz 22:16
Kinia: spróbowałam sposobem razora i wyszło, a w Twoim Eto gubię się, bo gdy podstawiam literki i
przekształcam dalej to wynik jest ciuteńkę inszy
24 wrz 22:27
Eta:
| | 2 | | 3 | |
No bo ja źle wpisałam : log33(52*23)= |
| log35+ |
| log32=........... |
| | 3 | | 3 | |
teraz otrzymasz ten sam wynik
24 wrz 22:35