wektor
Kasia: Dane są punkty A(3,−1,0), B(3,2,−1), C(−1,3,1) i wektor u= [1,2,1]
a) wyznacz wektor v=3u −2BC
b) Czy wektor BC jest prostopadły do wektora u?
c) wyznacz prosta przechodzaca przez punkt A i rownolegla do wektora BC
d) Napisz rownanie plaszczyzny prostopadlej do wektora u i przechodzacej przez punkt A
e) czy punkt C nalezy do tej plaszczyzny
f) napisz rownanie plaszczyzny rownoleglej do plaszczyzny π: 3x+y−2z−5=0 przechodzacej.
24 wrz 21:54
pigor: ..., BC
→=
[−4,1,2] , u=
[1,2,1]
a)
v=3u −2BC= 3[1,2,1] −2[−4,1,2]= [3,6,3] +[8,−2,−4]=
[11,4,−1] ,
b) iloczyn skalarny :
BC ◯ u= [−4,1,2] ◯ [1,2,1]=−4+2+2=
0, tak
BC⊥u ,
| | x−3 | | y+1 | | z | |
c) |
| = |
| = |
| − r. kanoniczne (x,y,z)=(3−4t,−1+t,t)− parametryczne, |
| | −4 | | 1 | | 2 | |
d) 1(x−3)+2(y+1)+1(z−0)= 0 ⇔
x+2y+z−1=0 ,
e) C=(−1,3,1) i −1+6+1−1= 5≠0 , więc C nie należy do płaszczyzny w d) ,
f) urwana treść zadania ..."przechodzącej .. " i co dalej

. ...
24 wrz 23:22
Eta:
Pięknie i jak ....
kolorowo
24 wrz 23:23
Mila:
I jak sprawnie.
24 wrz 23:35
pigor: ;;; no to dziękuję, na to ...

czekałem

;
wypiję sobie piwko do końca i ... dobranoc dziewczyny, chłopaki
24 wrz 23:39
Kasia: f) napisz rownanie plaszczyzny rownoleglej do plaszczyzny π: 3x+y−2z−5=0 przechodzacej przez
punkt C
25 wrz 12:14
Mila:
k→=[3,1−2] wektor prostopadły do szukanej płaszczyzny
C(−1,3,1)∊płaszczyzny
f) 3*(x+1)+(y−3)−2(z−1)=0
3x+3+y−3−2z+2=0
3x+y−2z+2=0
25 wrz 12:29