Granica - asymptoty
Michał: Funkcja f(x)=ax+b/cx−6 ma asymptotę pionową x=2 i asymptotę poziomą y=4/3. Miejscem zerowym tej
funkcji jest −1/2. Wyznacz współczynniki a,b i c we wzorze funkcji f
Nie ogarniam zbytnio tego, prosiłbym, abyście mi zrobili ten przykład, najlepiej w taki sposób
będzie mi to ogarnąć, w razie czego mam nadzieję, że odpowiecie na ew. pytania
Janek191:

a*( − 0,5) + b = 0 ⇒ b = 0,5 a
Mamy
| | a x + 0,5 a | | a*( x + 0,5) | |
f(x) = |
| = |
| |
| | 3*( x − 2) | | 3*( x − 2) | |
| | a*( x + 0,5) | |
lim |
| = |
| | 3*( x − 2) | |
x →
∞
| | a*( 1 + 0,5x) | | a | | 4 | |
= lim |
| = |
| = |
| |
| | 3*( 1 − 2x) | | 3 | | 3 | |
x →
∞
więc a = 4 oraz b = 2
i dlatego
===================