....
P: | | ⎧ | 2x+y−z=1 | |
| Prosta l: | ⎩ | 2x+3y−z=3 | zapisz w postaci parametrycznej. Bardzo proszę może mi ktoś
|
wytłumaczyć jak to obliczyć ?
24 wrz 21:41
Mila:
Ustalamy , że
z=t
2x+y=t+1
2x+3y=t+3 odejmuję stronami
y−3y=t+1−t−3
−2y=−2
y=1
podstawiam do (1)
2x+1=t+1
Stąd:
y=1+0*t
z=0+t
wektor kierunkowy prostej:
Prosta przechodzi przez punkt (0,1,0)
24 wrz 22:01
pigor: ... ,
wektor kierunkowy tej prostej krawędziowej , to iloczyn wektorowy
u=[2,1,−1] x [2,3,−1]= ... =
[1,1,4] , a jej punkt P=(x,y,z) weźmy np.taki, że
z=0 , to 2x+y=1 i 2x+3y=3 / −stronami ⇔ 2y=2 i 2x=1−y ⇔ y=1 i x=0,
czyli punkt
P=(0,1,0) tej prostej, zatem jej równanie kanoniczne
| | x−0 | | y−1 | | z−0 | | x | | y−1 | | z | |
(kierunkowe): |
| = |
| = |
| ⇒ |
| = |
| = |
| = t ⇒ |
| | 1 | | 1 | | 4 | | 1 | | 1 | | 4 | |
⇒
(x,y,z)= (t, 1+ t, 4t) − szukane równanie
parametryczne tej prostej.
24 wrz 22:02
pigor: ... coś wektory kierunkowe nam się nie
zgadzają (nawet nie są ||) i już sprawdzam u siebie .
24 wrz 22:05
Mila:
Też liczę.
24 wrz 22:06
pigor: , no jasne już mam : u=[2,0,4] = 4[12,0,1] = 2 [1,0,2] ,
wtedy
(x,y,z)= (t, 1, 2t) − równanie parametryczne , t∊R
24 wrz 22:11
Mila:
|i, j, k|
A= |2 , 1, −1|
|2, 3, −1|
detA=2i+4k
24 wrz 22:15
P: dziękuję za pomoc
24 wrz 22:45
Mila:
24 wrz 23:04