Logarytmy.
wikimiki: Układ równań z logarytmami. Bardzo proszę o rozwiązanie.
| ⎧ | 23log x+3log y=91 | |
| ⎩ | 2log x+3log y=7 |
|
Nie mam bladego pojęcia jak to zrobić.
24 wrz 21:08
AcidRock: Spróbuj odjąć stronami równania.
24 wrz 21:09
wikimiki: To będzie:
23log x−2log x = 84
I co dalej?
24 wrz 21:26
AcidRock: Zrobiłem tak:
2
log x = t, gdzie t > 0
t
3 − t − 84 = 0
I w tym miejscu utknąłem. Nie potrafię znaleźć pierwiastków takiego równania, wydaje mi się, że
mogą one być niewymierne. Może jeszcze ktoś pomoże? A może coś zrobiłem źle?
24 wrz 21:32
pigor: ... upewnij nas , że dobrze przepisałeś ten układ
24 wrz 21:35
wikimiki: No właśnie nikomu nie wychodzi. Podejrzewamy, że prof. się walnął na tablicy. Dzięki!
24 wrz 21:58
AcidRock: Jest to możliwe. Nie ma za co
24 wrz 22:17