Logarytmy.
wikimiki: Wyznacz a, b oraz c.
| 1 | | 1 | | 1 | |
| , |
| , |
| |
| logax | | logbx | | logcx | |
x∊R
+ / {1}
Bardzo proszę o pomoc, nie mam pojęcia jak to zrobić.
24 wrz 21:03
pigor: ..., czy dobrze przepisane, nie brakuje czegoś
24 wrz 21:06
wikimiki: Wydaje mi się, że tak. Bo wynikiem nie ma być konkretna liczba, tylko jakoś to trzeba
przekształcić czy coś...
24 wrz 21:09
pigor: ... czy to może mają być wyrazy jakiegoś ciągu arytmet.., (geometr) .
24 wrz 21:39
wikimiki: możliwe
24 wrz 21:58
pigor: ..., jeśli arytmetyczny, to przy odpowiednich warunkach
1≠a,b,c,x>0 np. 2logxb=logxa+logxc ⇒ logxb2=logxac ⇒ b2=ac
24 wrz 22:28